Sabtu, 1 Januari 2011

Ilham moden, tenang & selesa

ARKIB UTUSAN: 24/01/2010

Ilham moden, tenang & selesa


SELAIN sofa, permaidani turut memainkan peranan penting untuk hiasan ruang tamu.


KONSEP moden menjadi pilihan usahawan wanita, Mona Din untuk menghiasi kediamannya. Walaupun tampil dengan hiasan dalaman serba sederhana, kediaman 12 bilik itu tetap mempunyai ciri yang istimewa.
Pengusaha Serenity Spa dan Hajaba itu ternyata berada di kelas tersendiri apabila berjaya menghasilkan dekorasi yang menyuntik ketenangan.
Melangkah masuk ke kediaman mewah tersebut, kita terasa nyaman dengan hiasan warna putih pada dinding.
Pasti tetamu juga terpikat dengan penggunaan cermin di beberapa sudut yang menampilkan nilai eksotik kediaman berkenaan.
Lantai marmar putih pula menghasilkan ruang yang lebih luas.
Sebagai pereka fesyen jenama Hajaba, Mona ternyata hebat di gelanggang dekorasi apabila berjaya menata rias kediamannya dengan perabot yang kemas dan selesa. Kediamannya banyak menghasilkan hiasan yang menitik beratkan keselesaan dan ketenangan.
Dekorasi yang menarik tidak perlu terlalu sarat dengan hiasan dan dilengkapi perabot mewah.
Segenap ruang lebih istimewa jika diberi sentuhan bersesuaian serta selesa keadaannya.
hiasan
Menjenguk hiasan dalaman rumah berkonsepkan selesa dan tenang itu, pelbagai kelainan cuba diketengahkan Mona termasuk warna perabot seperti sofa yang tertumpu kepada warna gelap.
Kombinasi putih dan hitam menghasilkan suasana yang moden tetapi merehatkan minda.
Selain sofa fabrik kain, pilihan perabot moden seperti kulit juga menjadi penyeri kediaman Mona.
Rekaan menarik tingkap mesra alam yang merungkaikan batasan pemandangan luar menghiasi segenap ruang.
Malah, penggunaan langsir moden menjadikan dekorasi kediamannya ringkas.
Di sudut rehat menghadap kolam renang, rekaan set kerusi agak unik. Pilihan corak bunga ros tampak mewah dan eksklusif.
Sedikit hiasan bunga pada meja di ruang santai tersebut menjadi penghias yang ringkas,
Sekali pandang, ruang yang dipenuhi konsep keselesaan dan ketenangan itu tidak ubah hotel bertaraf lima bintang lengkap dengan sudut tertentu.
Lebih menarik, hiasan lukisan abstrak yang mempunyai nilai estetika menghiasi ruang dinding kediaman ini.
Selain itu, dua ruang utama diwujudkan sebagai sudut untuk meraikan tetamu. Setiap satu ada kelainan tersendiri. Persamaannya hanya satu iaitu televisyen dan tempat duduk moden menghiasi ruang berkenaan ternyata menjadi titik tumpu.
Ruang santai keluarga sengaja direka untuk lebih kelihatan luas dan nampak lebih selesa serta tidak mengganggu kehadiran tetamu.
Di sinilah tempat untuk berkumpul dan menghabiskan masa terluang sambil menonton televisyen atau mendengar radio.
Warna
Menjenguk pula ruang dapur yang dilengkapi kabinet dapur serta meja makan khas jelas menunjukkan seisi keluarga itu mementingkan kebersihan dan keselesaan.
Penataan warna terang dan harmoni yang ditampilkan secara langsung memperlihatkan konsep pilihan Mona menepati segalanya.
Warna merah mungkin agak garang tetapi pilihan ini menampakkan ciri moden sesebuah ruang.
Susunan meja makan dengan set pinggan, sudu dan cawan yang kemas seperti berada di sebuah restoran mewah.
Melangkah ke bilik tidur anak-anaknya, masing-masing memilih warna tema berbeza. Anak lelakinya gemar bermain dengan warna yang agak jarang diguna dalam penataan bilik tidur.
Ternyata ia memberi mood berlainan kerana tampil dengan warna yang menghasilkan perasaan yakin dan berani.
Pilihan warna merah, oren dan hitam sesuai untuk mereka yang inginkan suasana yang bertenaga.
Bagi si kecil, hiasan cadar bercorak kartun berjaya menceriakan ruang bilik.
Susunan anak patung ternyata sesuai untuk tata rias bilik anak gadis.
Sementara itu, tidak lengkap jika bilik anak-anak tidak mempunyai meja belajar.
Dalam hal ini, Mona bijak menyusun atur meja dan rak agar bilik nampak kemas.
Di ruang bilik tetamu, Mona masih menghasilkan susunan yang kemas dan mewah. Seperti mengalu-alukan mereka yang hadir, dia memberi keselesaan kepada tetamu yang menginap di rumahnya. Keluarga yang berkunjung pasti selesa dengan susun atur bilik yang lengkap. Katil, kerusi berehat dan meja solek menghiasi ruang bilik tersebut.

Bilik Tidur Rangsang Hubungan

AWAS bagi pasangan suami isteri. Bilik tidur adalah khazanah yang menyimpan banyak rahsia. Justeru, seelok-eloknya janganlah dibiarkan orang lain memasukinya dengan sewenang-wenang termasuk pembantu rumah.
Belajarlah mengemas bilik sendiri dalam usaha untuk memelihara rahsia keutuhan rumah tangga dan hubungan sulit suami isteri.
Bahkan, anda akan pasti rasa puas hati apabila dapat mengindahkan bilik tidur biarpun dengan cara sendiri.
Hubungan suami isteri yang bermula di bilik tidur memberikan rasa keintiman kepada setiap pasangan sekiranya anda memberi lebih rasa kecintaan kepada hubungan itu menerusi beberapa petua menjaga hubungan di bilik tidur.

*Pastikan bilik tidur bersih, berbau harum
Biar sekecil mana pun bilik tidur anda, pastikan ia bersih, tersusun dan kemas di mata suami atau anda memandangnya. Pastikan ia berbau harum untuk menerbitkan rasa aroma seronok untuk ke kamar tidur.

*Badan bersih, tidak penat
Sebelum tidur pastikan anda dan pasangan memakai pakaian yang bersih, berbau harum dan memikat antara satu sama lain. Tidak perlu 'tampal' mekap yang banyak di wajah, cukup sekadar seri muka yang asli. Ketepikan seketika rasa penat selepas seharian bekerja. Masa yang anda luangkan untuk pasangan di tempat tidur adalah amat berguna.

*Jangan tidur dahulu
Kerap kali kita dapati ada pasangan yang tidur dahulu sebelum pasangannya terlelap.Apa kata cuba luangkan selama 10 minit untuk berbicara hal-hal berkaitan apa yang berlaku pada hari itu untuk saling menyatakan pandangan. Ada juga pasangan yang sebelum tidur menonton televisyen dari atas katil mahupun membaca buku tanpa mengendahkan pasangan yang berada di sebelahnya. Dalam hal ini berikan pasangan anda masa beberapa minit untuk bermesra sebelum tidur.

*Berdengkur
Tidur berdengkur juga satu masalah buat pasangan anda yang akan menyebabkan tidurnya terganggu. Jadi berusahalah untuk mengatasi keadaan itu.

*Beri kejutan
Sesekali beri kejutan kepada pasangan anda di tempat tidur untuk dijadikan kenangan keesokan harinya. Kejutan apa? Mungkin dengan sekuntum bunga, sekotak hadiah kecil, seikhlas ciuman dan cubitan sayang, ia pasti amat bermakna sehingga hari esok.

Ceriakan Kamar Tidur

KAMAR tidur adalah ruang privasi atau persendirian. Lokasi kamar tidur biasanya terletak jauh dari ruang sosial yang lain, fungsinya supaya pengguna ruang tamu tidak diganggu oleh aktiviti di ruang sosial.

Bilik tidur ada beberapa jenis mengikut kegunaannya iaitu bilik tidur utama yang digunakan oleh pemilik rumah, bilik kedua terdiri dari bilik anak bujang atau bilik tidur kanak-kanak dan bilik tidur tetamu. Semua bilik tidur itu memerlukan beberapa keperluan bagi menjadikan bilik tidur berfungsi dengan baik.

Kamar tidur boleh dikatakan sebagai penawar jiwa dan raga kerana inilah satu-satunya ruang privasi pemilik rumah beristirehat selain ruang untuk menukar pakaian dan tempat menghias diri. Selain itu, ia juga diguna untuk berbincang secara privasi dan membaca.
Kamar tidur adalah ruang untuk memulakan hari kita, jika hendak memulakan hari yang ceria maka kamar tidur mestilah kita ceriakan dulu. Apa yang perlu dilakukan adalah dengan merancang kamar tidur dengan baik dari segi kedudukan, susun atur, pemilihan bahan, skima warna dan aksesori dalamannya.
Jika kita lakukan dengan baik kita akan berasa lebih lega dan nyaman di dalamnya dan ini tentu sekali akan menceriakan ruang kamar tidur dan hari kita.

Lokasi kamar tidur utama
Bagi golongan muda yang masih kuat dan bertenaga, lokasi kamar tidur tidaklah menjadi isu utama dalam rumah yang mereka diami terutama jika rumah yang mereka miliki itu sebuah rumah teres dua tingkat sederhana.
Pihak pemaju sudah menentukan kamar tidur utama berada di tingkat atas kerana tingkat bawah hanya cukup untuk ruang tamu, ruang makan, dapur dan bilik utiliti. Bagi pemilik yang sudah berusia lokasi kamar tidur utama ini adalah perkara pokok yang harus diambil kira.
Rata-rata mereka mahukan kamar tidur berada di tingkat bawah kerana mudah untuk keluar masuk tanpa terpaksa memanjat tangga yang tinggi apabila tua atau sakit.
Lebih baik lagi jika kamar tidur berhampiran dapur kerana mudah untuk mengambil minuman apabila dahaga. Maklum sajalah apabila sudah pencen, anak pun sudah dewasa dan kebanyakan mereka tidak tinggal bersama lagi kerana inginkan kebebasan atau sudah berumahtangga.
Jadi, semuanya kena buat sendiri. Sememangnya bilik air juga haruslah bercantum dengan kamar tidur ini untuk kemudahan ke tandas. Alangkah indahnya jika kamar juga mempunyai tingkap atau pintu berkaca yang menghadap sebuah taman hijau kecil untuk menyejukkan suasana dan menyamankan pengaliran udara.
Ini akan membantu mengurangkan tekanan jiwa mereka yang terpaksa duduk di dalam kamar tidur untuk jangka masa lama kerana sakit. Bunyi desiran air mengalir juga akan membantu sebagai terapi jika diintegrasikan ke dalam taman berkenaan.

Aksesori kamar tidur utama
Apabila kita sakit dan tidak dapat keluar dari kamar tidur, kita pasti akan berasa bosan dan ini boleh menyebabkan tekanan jiwa yang tinggi dan melambatkan proses pemulihan.
Corak dan warna juga memainkan peranan dalam membina mood bilik tidur.
Corak dan warna juga memainkan peranan dalam membina mood bilik tidur.
Selain mempunyai pemandangan luar yang redup dan nyaman, kita juga memerlukan kelengkapan lain seperti TV.
 Jika barangan ini menjadi keperluan, eloklah disediakan perabot yang sesuai untuk aksesori sama ada pasang siap atau ditempah dan tentu sekali ia ditempatkan bertentangan kaki katil supaya kita boleh berehat sambil menonton rancangan kegemaran.
Biasanya, di bahagian kiri dan kanan katil, kita akan meletakkan meja sisi yang dihiasi lampu meja di atasnya untuk membaca sebelum tidur. Meja sisi ini haruslah cukup lebar bukan hanya untuk menempatkan lampu, tetapi alat lain seperti telefon bilik, alat kawalan jauh dan paling penting ialah makanan dan minuman ketika sakit.
Ramai sering lupa apabila sakit, kita sudah tidak larat lagi untuk bangun ke dapur. Semua keperluan harus berada berhampiran kita, maka perabot yang kita pilih juga haruslah menyediakan ruang mencukupi untuk keperluan itu.
Bagi makcik dan pakcik yang sudah biasa dengan tandas cangkung pula haruslah mencuba menggunakan tandas duduk. Hasil soal selidik yang dijalankan secara tidak formal, golongan tua lebih suka menggunakan tandas duduk kerana tidak meletihkan otot badan ketika ke tandas.
Mungkin pada peringkat permulaan berasa agak kekok, tetapi percayalah kalau kita sudah tua dan uzur, tandas duduk lebih kurang membebankan. Jadi, apabila kita merancang untuk memilih aksesori tertentu, kita haruslah memikirkan keadaan yang esktrim sekali iaitu aksesori penyeri tingkap.
Sebaiknya, kita haruslah menggunakan langsir dua lapis dengan satu lapisan yang jarang dan satu lapisan lagi tidak telus cahaya. Ini kerana ada masanya apabila kita sakit, cahaya matahari menjadi masalah utama apabila terlalu terang dan silau.
Jadi, kita haruslah menyediakan aksesori tingkap yang dapat menapis cahaya matahari ini dan pada waktu yang lain memberi kita peluang menikmati pemandangan di luar dengan keadaan lebih terkawal.

Pengaliran udara semula jadi
Apabila kita sakit atau tua, udara semula jadi yang nyaman adalah paling baik untuk tubuh kita. Udara dari pendingin hawa adalah udara yang dikitar semula berulang kali dan tidak begitu menyihatkan walaupun menyamankan kerana suhu rendah.
Paling ideal untuk tubuh kita adalah yang mengalir bebas dengan rongga ventilasi yang membolehkan udara masuk dan keluar dengan sendirinya tanpa menggunakan kaedah mekanikal atau elektrikal.
Ini memerlukan sentuhan seorang arkitek yang bijak dalam soal reka bentuk efektif dan jarang sekali kita temui keadaan ini kerana mereka lebih mementingkan estetik daripada fungsi.
Maka, tugas juru reka dalaman adalah untuk memulihkan keadaan ini supaya penghuni rumah berkenaan dapat menikmati pengudaraan yang efektif tanpa pendingin hawa. Namun, pemilik rumah juga harus sedar akan kepentingan ini kerana ramai juga pemilik rumah hanya mencari jalan mudah dengan memasang pendingin hawa.
Bagaimanapun, tidak salah untuk memasang alat itu kerana kita mempunyai alternatif sama ada hendak dihidupkan atau dimatikan pada waktu tertentu.

Kamar terancang penghuni riang
Persekitaran kita haruslah mampu membantu dari segi mental, fizikal dan spiritual. Kerana itu ia harus dirancang dan direka dengan mengambil kira aspek rasional dan bukan mengikut kehendak trend atau emosi semata-mata.
Skema warna bagi kamar tidur haruslah dipilih dengan bijak kerana kita harus memikirkan juga keadaan tertentu yang kritikal seperti hari tua atau sakit. Jika sesuatu warna itu lebih menimbulkan tekanan emosi dan mental dari sudut kesihatan, mengapa harus kita ikut orang lain semata-mata kerana tren atau fesyen. Ingatlah - ini rumah, bukan ruang komersial.

Katil Serikan Bilik Tidur

Berita Harian March 22, 2009  

Katil dan tilam bukan saja penting untuk kelihatan menarik bahkan ia harus selesa dan menyihatkan.
Katil dan tilam bukan saja penting untuk kelihatan menarik bahkan ia harus selesa dan menyihatkan.

PEMILIHAN reka bentuk katil dan jenis tilam yang betul bukan saja dapat menyokong kesihatan badan tetapi elemen ini juga dapat membantu menyerlahkan hiasan dalaman sesebuah kediaman tanpa mengira keluasan ruang berkenaan.

Malah, ada yang sanggup berhabis untuk mendapat keselesaan ketika tidur kerana ia adalah permulaan kehidupan yang lebih bermaya, cergas dan sihat keesokan harinya selain menjamin kurang risiko sakit belakang.

Jururunding hiasan dalaman, Jamilah Ahmad, berkata pemilihan dua barang asas ini banyak bergantung kepada kemampuan dan cita rasa seseorang, sama ada memilih katil ringkas, berkerawang yang diperbuat daripada kayu ataupun besi.
Beliau berkata, bagi memilih jenis tilam pula, kebanyakan pemilik kediaman lebih gemar tilam spring kerana ia menyokong tulang belakang dengan baik dan pada masa sama harganya tidak terlalu mahal dan mampu dimiliki.

Malah untuk rasa lebih selesa, ada yang melengkapkan bilik tidur dengan pelbagai peralatan seperti lampu tidur dan set radio, mengikut perkembangan semasa selain pemilihan katil dan tilam yang betul.

“Sama ada rumah sendiri atau sewa, hiasan dalaman terutama bilik tidur bergantung kepada jenis rumah yang dimiliki. Sama ada banglo, teres dan pangsa; ada cara tersendiri untuk dihiasi supaya tampak cantik, seimbang dan paling penting selesa.
“Biasanya, setiap bilik dilengkapi katil, almari pakaian, meja solek dan jika ruang berkenaan besar ia boleh dimuatkan dengan televisyen dan kabinet tambahan. Ada yang menjadikan bilik tidur itu sebagai tempat bekerja,” katanya.

Katanya, pemilik kediaman yang mempunyai keluasan bilik terhad lebih cenderung membeli katil bujang kerana mudah dikemaskan selain mempunyai saiz kecil. Bagaimanapun, ia tidak sesuai untuk yang berumahtangga.
Beliau berkata, generasi muda hari ini lebih gemar memilih katil diperbuat daripada kayu jati dan maple bermutu tinggi selain reka bentuk moden. Pilihan warna cadar pula perlu sesuai dengan warna dinding dan langsir dalam bilik berkenaan untuk mengelakkan suasana semak dan serabut.

Katanya, pemilihan bentuk katil juga hendaklah disesuaikan dengan bilik. Bagi bilik anak remaja dan bujang, letakkan katil bersaiz kecil atau dua tingkat untuk menjimatkan ruang terutama jika memiliki rumah kos rendah.
“Katil besar yang diperbuat daripada kayu atau besi biasanya menghiasi bilik tidur utama. Untuk tampak lebih manis, ada yang menghamparkan permaidani kecil bercorak halus atau warna polos di hujung kaki katil,” katanya.
Beliau berkata, jika mempunyai bilik tetamu, boleh melengkapkannya dengan katil bujang atau katil saiz sederhana kerana tetamu yang datang biasanya lebih selesa dalam bilik yang ringkas dilengkapi almari pakaian dan cermin besar.

“Apa yang penting ialah pemilihan katil dan tilam perlu bersesuaian dengan bajet tetapi perlu memastikan ia tidak akan menyebabkan kesakitan pada anggota badan. Katil dan tilam adalah dua elemen penting yang tidak boleh dilupakan,” katanya.

Panduan memilih katil:
* Tentukan saiz yang sesuai dengan keluasan bilik.
* Jika memiliki bilik yang luas, anda boleh memilih reka bentuk katil yang sarat. Sebaliknya pilih rekaan yang ringkas jika bilik anda kecil dan sempit.
* Beli tilam yang dapat menyokong berat badan anda. Tilam diperbuat daripada getah harganya agak mahal tetapi memberi keselesaan.
* Dapatkan nasihat pakar jika anda membeli tilam udara atau air.
* Buat ujian ketahanan kepada katil yang dipilih. Pastikan ia tidak bergoyang atau berkeriut kerana ini menimbulkan rasa tidak selesa.
* Jika membeli katil besi, pastikan ia bebas calar. Pastikan tiada skru yang hilang.
* Bagi katil dua tingkat atau beroda, pastikan sambungannya kukuh dan roda dalam keadaan baik.
* Untuk menjimatkan ruang dan wang, anda boleh memilih katil dwifungsi (katil sofa). Selain tidak memerlukan bilik khas, ia berfungsi sebagai sofa di ruang tamu.
Pastikah tilam diganti
TIDUR adalah rehat yang sangat penting bagi memastikan kita menikmati kesegaran sepanjang hari. Tetapi bagaimana cara terbaik mendapatkan tidur yang nyenyak? Katil dan tilam empuk menjanjikan tidur lena serta rehat yang sempurna.
Pernahkah anda mengalami sakit belakang atau leher yang berlanjutan sebaik bangun dari tidur? Ia mungkin disebabkan kedudukan badan ketika tidur dan ini banyak dipengaruhi keadaan tilam. Bagaimana menentukan bila anda memerlukan tilam baru?
Berikut panduan yang boleh diikuti.
* Adakah katil anda sudah melebihi 10 tahun?
* Pernahkah anda bangun tidur dan mengalami sakit belakang atau sakit leher yang berpanjangan?
* Bagaimana rupa tilam anda tanpa cadar? Adakah ia penuh dengan tanda kotor atau sudah koyak?
* Bolehkah anda rasa bonjolan spring setiap kali anda baring?
* Apabila anda beralih, dapatkah anda dengar pelbagai bunyi? Jika ya, ini menandakan katil anda sudah uzur.
* Adakah anda sering tergolek ke arah pasangan anda secara tidak sengaja ketika beralih badan? Jika ya, ini bermakna tilam anda sudah kehilangan sokongan.
* Adakah anda merasakan katil sudah sempit untuk anda berdua? Selalukah pergerakan anda mengganggu tidur pasangan anda?
* Adakah tilam anda sudah hilang keanjalan? Apabila anda baring, tilam akan berlekuk mengikut bentuk badan anda dan tidak kembali ke bentuk asal atau permukaan tilam menjadi tidak sekata.
* Periksa kaki katil anda, adakah ia rosak?
* Adakah anda akan berasa malu jika jiran melihat tilam anda yang tidak bercadar? Jika ya, anda tahu apa yang perlu dilakukan.

How To Choose The Best Bedding?

 First of all,

1) If you are the master of the bedroom,  please choose bedding that matches your personality, If choosing for others, make sure the bedding matches the personality of the person who will be using the room.
2) Bedding may work for the room does not mean it is right its occupant. If the style preference is contemporary, then choose bedding with clean lines and unfussy details.

3) Embroidery, jacquards, and some patterns are more traditional. Add decorative pillows in accent colors for a dramatic touch.
bedding pictures
4) Don’t forget the mood you are creating and keep the bedding formal or casual depending on your goals. Find bedding that makes you happy and meets all of your requirements.

After all, we spend about a third of our lives in the bedroom. Why not make it your place of solitude or escapism where your can enjoy the fruits of your life and experience some self-indulgence.When choosing bedding color and style check to make sure it is in sync with your decorating goals. First, think about the mood you are trying to achieve. This is sometimes an element that is overlooked by do-it-yourselfers. If you want calm and relaxation, stick with cool colors such as green or blue. If you want sexy or vibrant, choose warm colors such as red or orange. Create a sophisticated enclave with soft yellows. Neutral colors can help bring balance to any room. Add black for a dramatic effect and a touch of elegance and mystery. If using mostly neutral colors in the room be sure to add a splash of color for interest and contrast.
A combination of neutrals and small amounts of color can create a cozy feeling. Different intensities of a color can create different moods. For example, soft pinks are associated with little girls or babies and are calming. Rosier pinks create a romantic feel to a room. Bright pinks, like reds, are energizing and stimulating. Many books are available that explain the effects of color and suggestions for color schemes. It is well worth the time to study this aspect of decorating.
Before making a decision, obtain a swatch or purchase a pillowcase or sham to determine if the fabric will work properly with your decor. Fabric color and texture can take on a completely different appearance depending on the room’s natural and artificial lighting and at different times of the day.
Initially you may have seen the bedding in a store and may have loved the color. But colors are not constant and are greatly influenced by light and other colors. They may look dramatically different in different environments. 

Purchase high quality bedding for its durability and luxurious look. High thread count sheets in Egyptian cotton are good indicators of high quality linens, but other fabrics are offered in luxury linens as well such as silk, linen, and organic cotton. Purchase the highest quality sheets and bedding you can afford. Why spend money on bargain bedding that will soon pill, fade, and loose its luster? Dress your bed with quality linens in the right color and style for you and your decor and you’ll have a private sanctuary that you’ll love for years.

Panduan Memilih Fabrik Hiasan Dalaman

DIPETIK DARI SUMBER: BERITA HARIAN

FABRIK hiasan dalaman mampu menaikkan seri kediaman. Walaupun kecil, ia berperanan besar menyumbang kepada tata hias dalaman terutama bagi pemilik kediaman yang mempunyai perbelanjaan kecil.
Amat penting untuk memilih fabrik bersesuaian supaya tidak janggal dekorasi kediaman. Justeru, gunakan kebijaksanaan ketika memilih fabrik sama ada untuk kusyen, langsir atau cadar.

Di sini diberikan beberapa panduan:
 1) Seelok-eloknya dicadangkan memilih corak dan warna fabrik terlebih dulu sebelum memilih warna cat rumah.

2) Beli fabrik lebih sedikit daripada ukuran yang diperlukan untuk menampung keperluan di luar dugaan.

3) Tiada salah membeli fabrik bermotif bunga tetapi ia agak sukar untuk disesuaikan dengan hiasan dalaman lain. Fabrik polos lebih digalakkan tetapi fabrik bunga sesuai untuk mereka yang menggemari gaya kedesaan Inggeris.

4) Motif grafik berwarna terang dan mempunyai warna bertentangan agak menarik jika dijadikan cadar di bilik tidur sebagai titik tumpuan di bilik berkenaan.
Warna biru, hijau dan alam paling sesuai untuk mereka yang inginkan ketenangan dan merehatkan minda

5) Kusyen sofa dan katil berupaya menjadi penyeri ruang tetapi jangan mencampur aduk pelbagai warna. Hanya menggunakan satu warna dengan berbeza tona untuk mengekalkan keharmonian suasana.

6) Tidak perlu memilih fabrik hiasan mengikut gaya semasa tetapi berdasarkan kesesuaian dan cita rasa. Jika fabrik itu tahan lasak dan sesuai dijadikan kusyen kecil, beli saja kerana ia menjimatkan wang anda.

7) Fabrik etnik seperti kain pua bukan sekadar sebagai hiasan dinding tetapi boleh dijadikan alas meja, penghias sofa, sarung kusyen kecil yang menarik. Serasikan dengan hiasan dalaman lain.

8) Jika mempunyai perbelanjaan agak terhad, tidak perlu menukar sofa atau mengecat dinding, cukup sekadar menggantikan sarung kusyen penghias sofa kepada warna lebih ceria.

9) Fabrik berkilat seperti satin dan sutera tidak sesuai untuk ruang yang terdedah kepada cahaya matahari.

Tip Menghiasi Bilik Tidur Pengantin

BAGAIKAN satu kemestian dalam adat perkahwinan, bilik tidur pengantin perlu dihias bagi menyerlahkan sambutan raja sehari. Mengikut cita rasa dan konsep dalam perkahwinan, bilik tidur juga antara memberi semangat kepada pengantin ketika menempuh hari perkahwinan.

Perunding perkahwinan veteran, Maznah Yusoff, berkata semangat yang dimaksudkan ialah dari sudut kecantikan, suasana dan kelengkapan pada majlis berkenaan. Bilik tidur pengantin tidak berseri sekiranya tanpa sedikit hiasan sekurang-kurangnya menggunakan cadar baru bersesuaian serta hiasan bunga.

"Hiasan bersederhana sudah memadai tetapi masyarakat sekarang begitu mementingkan hiasan berlebihan terhadap dua perkara iaitu pelamin dan juga bilik tidur. Ini adalah kerana mahu nampak cantik, berbeza kerana dianggap sebagai satu kemestian.

"Sungguhpun begitu, hiasan bilik tidur ada yang ingin nampak hebat dan ada juga yang memilih konsep ringkas tetapi menenangkan. Dalam apa juga faktor, yang penting, hiasan bilik pengantin mesti kelihatan tenang," katanya ketika ditemui menghiasi bilik tidur pengantin rumah pelanggannya di Sungai Besi, baru-baru ini.

Maznah berkata, selain dihias sendiri oleh ahli keluarga, kebanyakan pengantin juga menggunakan khidmat juru hias bilik. Walau siapa pun yang menghiasinya, mereka perlu menyeimbangi suasana. Jika terlalu sarat maka 'mood' pengantin juga akan berserabut.

"Namun begitu, sarat, ringkas atau sebagainya ia bergantung kepada kehendak serta cita rasa pengantin itu sendiri. Tetapi, juru hias juga perlu bijak memainkan peranan runding dan nasihat kepada pelanggan," katanya.


Katanya, beberapa bulan sebelum berlangsungnya majlis bersejarah, pengantin terlebih dulu perlu memikirkan konsep, tema dan warna yang dikehendaki. Selain itu, pengantin harus berbincang dengan juru andam yang mempunyai keserasian supaya keinginan dapat dicapai.

"Saya ingin mengingatkan, pengantin dan keluarga perlu mempunyai keserasian sebelum bermula langkah melakukan kerja menghias. Keserasian adalah penting supaya kedua-dua pihak mudah menjalankan tugas masing-masing," katanya.

Beliau berkata, banyak konsep kini menjadi pilihan. Lazimnya, konsep tradisional yang begitu diagung-agungkan masyarakat dulu kini kurang diterapkan dalam perkahwinan.

"Konsep tradisional yang digunakan dulu contohnya seperti set kain cadar dari kain tenun benang emas, kain hiasan dan sedikit bunga untuk tampak seri bilik. Namun, kini kain tenun benang emas tidak lagi menjadi pilihan berikutan banyak penawaran dengan konsep lebih segar, menarik dan moden.

"Zaman moden kini, ramai yang gemar mengalas katil mereka dengan cadar yang diperbuat daripada kain satin atau renda. Tetapi saya kali ini, saya menyarankan bakal mempelai cuba menggunakan kain cita pula. Selain daripada selesa dan tidak memanaskan, ia tahan lama dan lebih menjimatkan," katanya.

Maznah berkata, pewangi juga meningkatkan aura wangian bilik tidur. Cukup sekadar meletakkan bunga rampai atau pewangi bilik. Jangan pula terlalu mengikut tren semasa dengan menggunakan pelbagai jenis lilin, kononnya untuk tampak beza.

"Ia sangat berisiko tinggi. Lilin yang dinyalakan boleh mengundang bencana seperti kebakaran. Ia pernah berlaku dan seharusnya dijadikan pengajaran," katanya.

Selepas bertungkus lumus memastikan majlis berjalan lancar bilik tidur pengantin menjadi tempat pasangan menikmati ketenangan dan menenangkan fikiran. Oleh itu, hiasan bilik tidur memainkan peranan penting dalam sesebuah perkahwinan.

INFO:

Panduan sebelum menghias bilik tidur pengantin
  • Tentukan terlebih dulu warna tema bilik pengantin.
  • Pilih konsep bersesuaian sama ada mahu nampak elegan, ringkas, kemas, selesa atau klasik.
  • Pilih set bilik tidur yang bertepatan dengan tema. Pilihan ini penting sebelum memberi fokus pada hiasan langsir, latar belakang kelambu hiasan katik dan permaidani serta cadar.


Panduan menyiapkan bilik pengantin

  • Pilih cadar katil dari warna putih atau 'pastel'. Elakkan dari memilih cadar bercorak besar kerana ia boleh menyebabkan bilik nampak kecil dan sempit.
  • Elakkan dari meletakkan hantaran di atas katil bertilam spring kerana ia boleh menyebabkan dulang hantaran tidak stabil dan jatuh. Sediakan ruang bersebelahan katil untuk mempamerkan barang hantaran.
  • Elak dari meletak jambangan bunga yang besar atas tilam. Lebih baik memilih jambangan bunga segar bersaiz kecil dengan kuantiti banyak supaya boleh diletakkan di tepi kiri kanan katil. Lebih manis gayanya.
  • Hias bilik dengan wangian lembut. Selain nampak cantik, wangi berupaya memberi suasana romantik kepada bilik pengantin.
  • Hias meja solek dengan barangan seperti botol haruman bersaiz kecil, kaki lilin, serta bekas potpouri.
  • Tabur cebisan bunga mawar ke dalam bekas air bertakung untuk menambah suasana romantik di bilik pengantin.